måndag 23 februari 2009

Ska vi sjunga hemmafruns lov igen

Hemmafrun är på väg tillbaka, läser jag i Aftonbladet. Jag undrar om hon någonsin varit borta.
Ja vi kvinnor arbetar, studerar och gör karriär, men det är vår lott att sköta hemmet, och att ta ut den största delen av föräldraledigheten, och de flesta VAB dagarna.
Man kan hävda att vi är jämställda, innan barnen kommer, sedan ramlar vi in i traditionella könsmönster.
Och dessa håller sig kvar även sedan barnen blivit stora och flyttat ut från hemmet.
Man kan säga att vård av barn övergår till vård av frisk man i hemmet.
Då kvinnan/ mamman gått ner till deltid för att ha mer tid med barnen och de obetalda sysslorna i hemmet har hon halkat efter i löneutvecklingen, får lägre pensionspoäng.

I tider av ekonomisk tillväxt är kvinnorna eftertraktade som arbetskraft, men i tider av lågkonjuktur och ekonomisk kris dammas hemmafruidealet av.

Jag har sett tendenserna, vårdnadsbidraget är ett sådant tecken, i och för sig var det ingen succé någonstans det har införts, men ändå är det en signal att vi mammor ska vara hemma med våra småttingar.

Debatten om den skadliga genuspedaogiken är ett annat exempel, där debattörer som Per Ström från den konservativa tankesmedjan " Den nya väldfärden" raskt rycker ut och kan tala om de stackars diskriminerade männen, och lägger fram " bevis" för att pojkar från mars och flickor från Venus Pojkar gillar hårda grejer och flickor gillar mjuka...det kan man slå fast som en sanning, och en annan sanning är som man gärna slår fast är att genusteori inte bara är värdelös utan även skadlig.

Det tredje beviset för backlashen för feminismen är faktiskt debatten om den skadliga färdigproducerade maten.
Det är bra att det kommer fram vad det är för skräp matindustrin lurar på oss intet ont anande konsumenter, men slutsatsen som dras är inte lika klockren.
Nämligen att göra all mat från grunden, att baka vårt eget bröd, rulla egna köttbullar, helst av egenmald köttfärs från den lokale slaktaren.
Att plocka bären själv och sedan sylta och safta, plocka egna äpplen från egna äppelträdet osv..

Det är bra och fint men vem ska göra detta, jo det blir till lilla mamma som får dra upp ärmarna, och ställa sig vid spisen.
Och eftersom något av det viktigaste för hushållen är att ha ordning och reda i hemmen, blir det till att dra på städhandskarna och ta fram den ekologiska såpan.

Nu är det givetvis inte alla familjer som lever ojämställt, men enligt statistiken gör kvinnor 75% av hushållsarbetet.
Utifrån detta kan man dra två slutsatser, den ena att det är synd om oss stackars kvinnor som måste dubbelarbeta, och varför inte låta oss med gott samvete ägna oss åt det obetalde, icke pensionsgrundande hemmarbetet på heltid.

Eller så kan man dra den slutsatsen att det är dags att på allvar dela på hemmarbetet, eftersom det är kvinnor som i största delen tar ut föräldraledighet och sedan VAB dagar, eftersom kvinnor med barn är de som arbetar mest deltid, medan män med små barn arbetar full tid kanske det är dags att dela föräldraförsäkringen i tre delar, en till ena föräldern, en till den andra, och en del att dela på som de vill.
Eller tom vara så radikal att man förespråkar en individualisering av föräldraförsäkringen.

Inga kommentarer: