Man talar om att vi inom socialdemokratin behöver förnya oss, en del säger att vi tappat den ideologiska kompassen. Men jag delar inte den uppfattningen, dock tror jag att en del socialdemokrater tror att andra socialdemokrater ropar efter en ny ideologi. Det kanske är därför det är så viktigt att positionera sig själv eller andra som vänstersosse, högersosse, förvaltare eller förnyare, miljösosse, feministsosse, kapitalistsosse osv…
Jag har aldrig förstått hur man vet vem som är höger eller vänstersosse eller vad det spelar för roll. Och jag har extra svårt att förstå den debatten nu när vi är i opposition i riket och i de flesta kommuner runt Stockholms län.
Vi behöver ingen ny ideologi, vi behöver inte heller bråka inbördes om vem som är mest eller bäst sosse. Men det vi behöver är att prata om ideologiska frågor.
När näringslivet tillsammans med alliansregeringen och borgerligt dominerade ledarsidor i våra stora dagstidningar ,och även lokalpress, tillräckligt ofta kör med mantrat om att lägre skatter och sämre villkor i socialförsäkringssystemen ger högre tillväxt, kan det till slut uppfattas som en objektiv sanning.När moderata kommunalråd för fram sin tes om att det ska vara korta beslutsvägar, klara och tydliga regler, och en som bestämmer så blir det inte lätt för kommunalt anställda att hävda arbetsrättsliga lagar.
Vi vet att det går att ha en hög standard, låg arbetslöshet och hög tillväxt med en socialdemokratisk politik. Att nu statens finanser är goda, som finansminister Borg brukar säga, beror på just detta, inte de tre år som alliansen styrt.
I debatten brukar allianspolitiker slå sig för bröstet och tala om hur framgångsrik deras politik är, med fler i arbete??, färre sjukskrivna , och goda finanser. Men när någon politiker från oppositionen kritiserar t e x ersättningsnivåerna i a kassan och försäkringskassans nya tuffare inriktning brukar de slå tillbaks och säga, men ni då, ni försämrade minsann också.
Kontentan av den debattekniken är att allt som är bra har alliansen gjort och allt som är dåligt är ett arv från historiskt långt socialdemokratiskt regeringsinnehav.
Fast det i själva verket är precis tvärtom.
2 kommentarer:
Diskuterar man mycket politik med sina kamrater märks det väl på ett ungefär var man befinner sig på den politiska skalan, utifrån vilka politiska lösningar man föredrar, men det är väl positivt att vi har en sådan spännvidd i partiet, det ger en levande debatt och olika idéer prövas mot varandra.
Att det finns personer som tycker att "deras" Socialdemokrati är bättre än andras känns stenålders, dagens socialdemokrati är den politik vi kommer överens om gemensamt.
Eva Rundkvist kommenterar ideologidebatten på ett lysande sätt tycker jag :-)
http://evarundkvist.blogspot.com/2009/02/darfor-diskuterar-kvinnor-inte-ideologi.html
Hej Ullis.
Håller med dig, visst är väl den spännvidd som finns i partiet en del av vår styrka.
Skicka en kommentar