lördag 7 februari 2009

Att göra demokrati i det lilla

Hur görs demokrati är en fråga man kan ställa sig. I Norrtälje införde kommunfullmäktige för länge sedan en allmänhetens frågestund, då vem som helst får ställa frågor till kommunfullmäktige ledamöter om vad som helst inom kommunens verksamhetsområde.

Det har ibland varit många frågor på denna frågestund, ibland kanske en fråga om något enskilt avlopp eller vägsträcka.
Jag beundrar de modiga personer som vågat gå upp i talarstolen och inför ca 100 politiker presentera sig och ställa sin fråga.
Ibland har det inte varit någon "allmänhet" som har kommit, men ibland har det hettat till ordentligt, som i debatten om Flygskolan, som jag tidigare skrivit om en hel del.
Där var det lärare och föräldrar som gång på gång krävde svar på sina frågor om skolan, svaren uteblev. Flygskolan lades ner.

Allmänhetens frågestund är väl nästan den enda punkten under kommunfullmäktige sammanträdet då samtliga ledamöter sitter tysta på sina platser och lyssnar på debatten.
Alla fullmäktiges sammanträden spelas in och sänds direkt via Radio Roslagen, det går också via Nortälje kommuns hemsida att lyssna på samtliga sammanträden i efterhand, Norrtälje Tidning finns på plats och har alltid rapporterat från frågestunden.

Nu har det borgerliga styret beslutat att lägga frågestunden i graven.
Den ersätts med att fullmäktige sammanträdet tar en kaffepaus och då får allmänheten mingla med politikerna
Dessutom ska allmänheten få träffa representanter från de olika partierna en gång i veckan i Rådhuset kl 16-18 på fredagar!
Är det någon som tror att vanliga människor efter en lång vecka mellan jobbets slut, fredagsvins inhandlingen och hämtningen på dagis och fritids tycker att det skulle passa bra att gå in i Rådhuset och prata lite med en lokal politiker?

Jag tror i alla fall inte det. Sedan är det en viss skillnad med ett offentligt samtal som sänds via Radio och ett enskilt möte. Det ena skulle inte behöva utesluta det andra.
Jag kan inte låta bli att undra om det var för att frågorna angående Flygskolan i kommunfullmäktige blev för svåra att hantera för den borgerliga majoriteten.

Förra gången socialdemokraterna hade majoritet i kommunen hade vi öppna nämndsammanträden några gånger per år.
Det gick alldeles utmärkt t o m i socialnämnden, de ärenden som var sekretess hölls inför stängda dörrar, men allt annat går bra att ha öppet.
Nu gör borgerligheten tvärtom.

Det finns nog delade meningar hur man gör demokrati, jag tror att förtroendevalda måste fundera över hur besluts processerna går till. De beslutande församlingarnas beslut påverkar många människor, borde det då inte vara rimligt att även icke förtroendevalda skulle få vara med och påverka innan beslut fattas. För med ökat ansvar och befogenhet ökar också delaktigheten och med ökad delaktighet följer ökat intresse och ökad demokrati.

3 kommentarer:

Göran Pettersson sa...

Beslutet att lägga ned frågestunden togs av en enig val- och demokratinämnd. Likså var fullmäktiges presidie eniga i frågan.
Du får det att framstå i texten som om det var den borgerliga majoriteten som mot oppositionens vilja la ned frågestunden.

Hanna sa...

Hej, Göran så trevligt att du hittat hit.

Jag anser att frågestunden ska vara kvar. Den frågan har inte varit uppe till diskussion i kommunfullmäktige så jag har där inte haft möjlighet att föra fram min ståndpunkt i frågan men det gör jag här på min egen blogg.
Sedan ska vi väl vara ärliga och säga att förslaget om att lägga ner frågestunden inte kom från oppositionen. Jag vet många från oppositionen som vill ha frågestunden kvar.

Anonym sa...

Såklart orsaken är att Pihlgren ska besparas från jobbiga frågor från allmänheten. Och hur förklarar dom att nedläggning av skolor är rätt, då de samtidigt påstår att politikerna ska ha mindre makt och föräldrarna själva större makt? Que?????