fredag 13 februari 2009

Ingen valrihet för dem som valde Flygskolan

För ett tag sedan skrev Catarina och jag en debattartikel i tidningen På denna svarade Ann S Philgren ( M) bland annat att vi förde fram ogrundade argument om skolan och att vi skulle vara mot valfrihet, när nu valfriheten ökat i Norrtälje, enligt en undersökning som Almega gjort.
Idag publicerades vårt svar till henne.

Valfriheten har ökat i Norrtälje säger Ann S Philgren (M) i Norrtelje tidning. Valfriheten må ha ökat men inte för de som valt Flygskolan, eller tidigare Vigelsjöskolan.

Vi har olika syn på valfrihet, menar Ann S Philgren, och det kan hon ha rätt i. Vi sätter inte likhetstecken mellan privata alternativ och frihet. För oss innebär valfrihet lite mer.

I Socialdemokraternas kommunala handlingsprogram talar vi mycket om valfrihet och även Vänsterpartiet arbetar för människors rätt till frihet , våra grundteser är att alla ska ha samma möjligheter att utnyttja sin frihet.

Ann S Pihlgren konstaterar att vi i vår artikel ”framför en rad ogrundade sanningar om vilka faktorer som påverkar barns lärande”. Detta har vi överhuvudtaget inte skrivit om, vi skrev om faktorer som föräldrar och barn anser vara viktiga vid val av skola., Vi menar att man måste se helheten; Vad påverkar barns lärande?, Vad påverkar barns psykiska hälsa, trygghet, känsla av delaktighet och utveckling?

Som föräldrar till barn i kommunala skolor skulle vi vara tacksamma om man kunde ge även de kommunala skolorna trygghet och arbetsro.

Catarina Wahlgren (V), och Hanna Stymne (S)

2 kommentarer:

Ulrika Falk sa...

Det är dags att begreppet "valfrihet" verkligen fylls med innehåll, så att medborgarna förstår skillnaden mellan vår syn på valfrihet och borgarnas. Lyckas ni få Pihlgren att formulera vad valfrihet verkligen innebär för henne, så är ni mina idoler för alltid ;-) Kram

Hanna sa...

Precis, det blir så lätt att sätta likhetstecken mellan privat och valifrihet.
Hörde Solnas KSO, Salminnen på en konferens häromdagen, och Solna är tydligen himmelriket på jorden. Det enda som är i kommunalregi är myndighetsutövning. Där handlar det inte om valfrihet utan en ren ideologisk uppfattning om att offentligt är dåligt och privat är det enda alternativet.
Han sade också att de som knoppar av osv tjänar pengar, och bidrar med sköna skattekronor till kommunen, men gör man inte det i offentlig sektor också?
Är det inte kommunen som finansierar det som läggs ut på entreprenad, om det så är sophämtining, en skola eller förskola.
Men jag kanske har missförstått allt???