tisdag 9 december 2008

Feminism helt enkelt.....

Höstförkylningen håller sitt starka grepp kvar på lillkillen i familjen.
Som studerande mamma faller det på min lott att vara hemma med gossen. Det är jag så gärna. Problemet är att studeirna hamnar vid sidan av. Vardagen tar liksom över helt. Plötsligt har dagen försvunnit, och det känns som om inget blivt gjort.

I går kväll visade kunskapskanalen den klassiska feministdebatten från 1971 med storheter som Germanie Greir och Susan Sontag, bland annat och med Norman Mailer som debattledare.
På många plan är det som om tiden stått still sedan dess. Det är fortfarande provocerande att ifrågasätta biologin som grund för åtskillnad av könen. Eller att helt enkelt ifrågasätta könen. För om det inte finns några objektiva bevis för att vi är så olika, finns det ju ingen grund i att kvinnor ska ha lägre löner och sämre villkor i arbetslivet och i samhälllet. Då finns det inget som styrker att vi kvinnor skulle vara mer lämpade att ta största ansvaret för den dagliga städningen, mat handling och VAB dagar för att bara nämna några saker som anses tillhöra " den kvinnliga sfären".
Det är fortfarande provocerande för många män, och en del kvinnor med lesbiskhet.
Det är fortfarande så att vissa anser sig ha tolkningsföreträde och anser sig ha rätt att uttala objektiva sanningar. I objektivitens och sanningens tecken finns ingen plats för kritiskt tänkande eller ifrågasättande. Ett exempel på detta är uttalanden som " men ni måste ju ändå inse att vi är olika" män och kvinnor är inte lika, ska inte behandlas lika, då blir det obalans i samhället och hur ska det då gå. Dess utattalanden kommer ofta från män, inom alla discipliner. Men också från en hel del kvinnor.

Jag är oroad över hur finanskrisen och lågkonjukturen kommer att påverka kvinnors ställning i samhället. Historien visar att i tider av högkonjuktur behövs kvinnor i arbetslivet, men i tider av lågkonjukur ändras diskursen mot att hylla hemmafrun och röster höjs för att dagis är dåligt och hemma mamman är bra.

Vi vet ju inte ännu hur djup krisen blir, men när varsel duggar lika tätt som december regnet utanför fönstret blir jag rädd.

Att regeringen verkar stå närmast handfallen gör inte saken bättre. Det är inte bara oppositionen som kritiserar bristen på handlingskraft, utan kritiken kommer från alla håll, Östros, Fölster och Calmfors, säger samma sak.

Kanske något som avspeglar sig i opinonssiffrorna där kd hamnar under 4%, centern ligger precis på 4% strecket och fp är mindre än v som r Sveriges tredje största parti.

Inga kommentarer: