måndag 15 december 2008

Flygskolan

Vad är en skola?
Det är själva lukten i skolan, de ekande stegen i korridorerna, skratten men också gråten som sitter kvar i väggarna. Det är barnens teckningar i klassrummen, frökens "låt stå" anteckningar på tavlan.
Det är förhoppningar, spänning, förväntan.
En skola är så mycket mer än bara en lokal och siffror på ett papper. Men det är just så som annonyma streck på ett papper som den moderatledda majorteten har behandlat Flygskolan.
Alla de borgerliga gruppledarna säger att skolan är bra men att den måste läggas ner för att kommunen har för mycket lokaler i förhållande till antalet elever.
Men elevantalet sjunker inte i södra delen av Norrtälje stad, just där Flygskolan ligger.

Det är självklart att Flygkskolan ska vara kvar. Varje vecka sedan den moderatledda alliansen presenterade förslaget att lägga ner skolan, har de mötts av ett massivt motstånd. Det har varit flera debattartiklar i Norrtälje Tidning varje vecka. Det är föräldrar, personal ,både på Flygskolan och från andra skolor, elever och vi i oppositionen som protesterat. Föräldrar, personal och elever har gång på gång frågat de ansvariga politkerna om bland annat konsekvesutredningar , men de har inte fått några svar.

Som ordföranden i barn och skolnämnden Ann S Philgren, moderaterna, säger att först fattar vi beslut, sedan informerar vi de berörda, och sedan får vi se konsekvenserna av beslutet. Det viktiga är att man fattar ett beslut.

När jag var liten skulle min skola läggas ner, skolan var i ett gammalt församlingshem, knappast handikappanpassat eller utformat efter en modern skola. Men vi alla elever väntade med spänning på den helt nya skola som byggdes för oss.
Det var roligt att få byta skola och börja i en alldelles ny och fin skola.
Men den känslan får inte Flygskolans elever uppleva.
De får ingen ny skola inte när borgeligheten får bestämma, däremot så ska de tvärs över stan, så långt bort från sin nuvarande skola och stadsdel som möjligt ( detta gäller åk 5-8) till Lommarskolan. De andra eleverna ska till Kvisthamra skolan, och åk nio ska vara kvar i Flygskolan, eftersom det inte finns plats för dom i Lommarskolan. Men hur man tänkt sig när de nuvarande åttor blir nior det vet nog ingen.

Jag hoppas att centerpartiet, i alla fall har mod nog att visa lite civilkurage och rösta med oss i kväll mot en nedläggning av skolan.
Tyvärr är det inget som tyder på att de kommer att ta sitt förnuft till fånga.

Om vi socialdemokrater fick bestämma så skulle Flygskolan vara kvar i sina nuvarnde lokaler tills en ny skola byggs i området.
Det finns flera intressanta platser för en ny Flygskola i området.

I kväll på kommunfullmäktige kan de enskilda ledamöter i majoriteten som inser hur felaktigt det är att lägga ner Flygskolan göra skillnad. De har ett val, de kan rösta med oss socialdemokrater mot en nedläggning av skolan.
De kan ge eleverna, föräldrarna och personalen på Flygskolan den bästa julklappen att få ha sin skola kvar.

Inga kommentarer: