onsdag 17 december 2008

De gjorde allt rätt. De organiserade sig, de uppvaktade ansvariga politker. De skrev debattartiklar i tidningen, både föräldrar, elever och personal. De skrev brev direkt till alla politker i barn och skolnämnden och till alla i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Det har aldrig varit så mycket insändare i en och samma fråga, som när det gäller Flygskolan.
Det är elever, föräldrar, personal från Flygskolan, men också från andra skolor som har skrivit.
Det är skolsköterskor, personal från BUP ororliga mor och farföräldrar, kd politiker och centerpolitiker som skrivit om vikten av att låta Flygskolan vara.
Det är givetvis också vi från oppositionen som skrivit om hur viktigt det är att skolan får vara kvar.

Det har varit demonstrationer utanför kommunhuset och fackeltåg i mörker och regn.

Det har varit frågor på allmänhetens frågestund....

Men så blev det änså en nedläggnig av skolan., 31 ledamöter i kommunfullmäktige röstade för en nedläggning av skolan, samtliga moderater och kristdemokrater. En kvinna från folkpartiet avstod från att rösta, en kvinna från centerpartiet avstod från att rösta och en kvinna från centern valde att rösta nej, dvs hon röstade med oss , s, v och mp, vilket gjorde att det var 28 röster för att behålla Flygskolan och två som avstod.

Idag kan man läsa i Norrtälje tidning att barn och skolnämndens ordförande säger:
" Nu kan vi lämna det här med hus och pengar och börja arbeta med det som är roligt. Pedagogik och resultat i klassrummet. Det känns jätteroligt", säger Ann S Philgren."www.norrteljetidning.se .

I artikeln ovanför på samma sida i tidningen kan man läsa om den oro som eleverna känner. Och den ovisshet som personalen lever i .

En elev undrar hur det ska gå när mamma måste lämna på både dagis och skola.
" Hon är redan så stressad på morgonen för att hinna till jobbet". Nu är det gångavstånd till skolan, men Lommarskolan ligger på andra sidan stan, flera kilometer därifrån.

Det känns som om man inte tänkt på den saken, eller så har man bara struntat i det.

En annan elev är ledsen men tror ändå att skolan kommer att vara kvar på något sätt.

Ann S Philgren som pedagog, ja till och med doktor i pedagogik och fd rektor, med erfarenhet både från kommunal och privat skola borde veta att det är viktigt att ha nära till skolan.

Hon borde veta att det inte går att bara se till pedagogik och resultat utan att allt hänger i hop. Hon borde veta att det inte går att tala om att höja resultaten i skolan och samtidigt dra ner resurserna på skolhälsovården, och att lägga ner skolan i ett mycket socialt utsatt område.
Det i en kommun som har bland Stockholms läns högsta ohälsotal och lägsta utbildningsnivån.
Där IV är ett av de största gymnasieprogrammen.
I en kommun där kostnaderna för vård av barn och unga skjutit i höjden det senaste året. Inte för att socialtjänsten varit slösaktiga, eller priorieterat fel, utan just för att det är dels fler barn och unga som behöver samhällets stöd och hjälp och dels för att det ofta är en mycket komplex problembild hos dessa barn och unga.

Jag är besviken på majoriteten som valde att lägga ner Flygskolan. Jag är besviken på centerparitets ledamöter i kommunfullmäktige som röstade för nedläggning av skolan.

Två skolor har den moderatledda majoriteten lagt ner i Norrtälje, det är Vigelsjö skolan och Flygskolan, båda skolorna ligger i områden där en majoritet bor i hyreslägenheter, där den socioekonomiska statusen är relativt låg. Det är områden som till viss del i alla fall skulle kunna katergoriseras som utanförskapsområden, enligt den moderata terminoligin.

6 kommentarer:

Cath sa...

Jag mår direkt, fysiskt illa när jag läser ditt inlägg. Inte för dina åsikter utan för det du beskriver, den inhumana hållningen inför skolväsendet. Att Ann S Pihlgren uttalande klingar så falskt, att KDpolitiker skriver uttalanden men sen röstar för. Heder åt de två som avstod men de borde lagt sin röst hos er. Jag fattar inte... men det är mycket jag inte fattar när det gäller borgelig politik...

Hanna sa...

Det var iofs en fd aktiv kd politiker vid namn Göte Waara som skrev i tidningen om skolans bevarnade. De andra var tysta.
Nej en kd kvinna gjorde sitt första inlägg från talarstolen. Hon sade att för barnens skull för att de ska få lugn och ro, så skulle hon rösta för en nedläggning av skolan.

Från majoriten, av de 31 röstenade så var det inte med än fem personer som yttrade sig från talarstolen, förutom då de som gick emot sitt parti. Om de som gjorde det hade röstat med oss i stället, så hade det vara behövts en röst till för att skolan skulle bevaras.....

Anonym sa...

Nu har Hanna skrivit en fin liten saga om situationen. Alla situationer behöver sagor, men jag tror denna är lite för hmmm brutal (?) för att läsas för barn eller publiceras i tidningen.

Cath sa...

Hannor: Ni skriver så bra. Till lilla Hanna: Norrtäljeborna skulle må bra att få din saga serverad till morgonkaffet.

Till stora Hanna: använd den texten i valrörelsen som en påminnelse. Tryck upp den stort... folk har en tendens till att glömma... även de hemskaste saker...

Göte Waara... ger mig rysningar...
Varför kunde de inte bara röstat med de vettiga... bara lite... bara så det räckt..... suck....

Cath sa...

Hej Hanna. Jag har givit dig en utmärkelse, det kanske behövs efter veckans beslut och allmänna bedrövelser. Du kan se den på min hemsida....

Catarina sa...

som jag bloggat; räkna med att singö skola läggs ned iom vt 2011 om folket är så lurat att de röstar fram ännu en borgerlig majoritet i denna kommun. men som sagt, minnet är kort.