onsdag 5 november 2008

Läser i aftonbladet att moderaterna föreslår att förskolebarn ska ha rätt att vara lediga minst fem veckor från förskolan. Dessutom säger de att barnen inte ska få gå längre än 40 timmar i veckan på förskolan.

Det låter ju bra, att föräldrar ska kunna ha mer tid att vara hemma med sina barn. Men hur ska det rent praktiskt gå till, för den pendlande ensamstående föräldern.
Återigen verkar detta vara ett repressivt förslag, om man ska införa sådana begränsingar så måste man ju också genomföra andra åtgärder som möjliggör att leva upp till begräsningnen.

Arbetstidsförkortning eller sex timmars arbetsdag, är åtgärder som inte finns hos moderaterna.
Däremot så gäller arbetslinjen, den som har minsta lilla arbetsförmåga skall arbeta. Och man skall prövas mot hela arbetsmarknanden som det heter. Inga specilla hänsyn skall tas till om man har små barn och tvingas flytta över halva landet för att få ett jobb.

Nej den moderata arbetsgruppen som kommit med detta förslag får nog tänka några varv till.
Om man flyttat genom halva landet för att kunna arbeta, är det knappast troligt att hela det sociala nätverket följer med.

Jag förstår att det är jobbigt för de små barnen med långa dagar på dagis. Men jag har inte träffat en enda förälder som inte vänder ut och in på sig själv för att lämna barnen så sent de kan och hämta dem så tidigt de kan. De sliter och kämpar för att barnen ska kunna vara lediga, men det viktigaste är väl ändå att förskolan håller hög kvalitet. Att det finns tillräckligt många vuxna i förskolan, att det finns möjligheter för barnen att ha en lungn vrå att krypa undan i. Att de har en bra gård att leka på, att mamma och pappa orkar vara närvarande föräldrar.

3 kommentarer:

Cath sa...

Jag vet inte vart moderaterna i den arbetsgruppen lever men det kan inte vara i samma värld som mig i varje fall.... eller de flesta småbarnsfamiljer...

Anonym sa...

Hej hanna!

Apropå diskussionen om "offer" på en annan blog (Johan - mitt i steget) - gör som johan och läs min ursprungliga blog.

http://misschatterbox.wordpress.com/2005/04/30/anti-feminism-or-simply-individualism/

Min poäng är - sluta döma efter kön! Döm efter individ och prestation.

ha en trevlig kväll!

Mvh,
LMC

Hanna sa...

Till little miss chetterbox.

Detta är även min poäng. Det vore bra om vi kunde se till varandra som människor, inte representater för olika kön. Men problemet är att det inte är så idag. Kvinnor och män blir inom många områden behandlade olika just på grund av att de är kvinnor respektive män. När vi är medvetna om detta kan vi också göra något åt det, och komma till en förändring så att vi kan se varandra som människor utan att ständigt dela upp oss i kvinnor respektive män och med allt som kommer med detta.

Xenite.
Ja man kan ju undra hur verklighetsförankringen är i den moderata arbetsgruppen. Man kan knappast ha sett untanför sin lilla krets av människor.