torsdag 8 januari 2009

Att demonisera den andre

Jag kommer ihåg nyhetsändningarna från 70 talet , då jag var ett litet barn.
Det var krig mellan Israel och Palestina. Nyheterna idag domineras av samma konflikt.

Tyvärr ser det inte ut att bli någon lösning på konflikten, och omvärldens positioner verkar låsta.

Varför måste omvärlden välja sida i en konflikt där båda parter hävdar sin rätt. Där Israels ockupation av en landremsa som de vill kalla sin bemöts av terrordåd och stenkastning. Våld möter våld och blir en spiral av hat och ännu mer våld. För att rättfärdiga sitt beteende så utmålas den andre som ond. Den andres tillvägagångssätt är mycket värre en det man själv gör eftersom ens eget agerande kan rättfärdigas. Och allt görs i den allsmäktige gode Gudens namn.

Läser i Dagens nyheter att 780 palestinier, varav en tredjedel är barn har dödats i Gaza sedan den 27 december. Och tio israelier. Idag har Israeliska flygblad spridits över Gaza med budskapet att striderna kommer att intensifieras...


4 kommentarer:

Anonym sa...

När jag var liten, på -70 talet förstod jag inte varför de krigade. Nu förstår jag mer men det är fortfarande lika obegripligt. Du har så rätt i ditt inlägg - hatet föder hat, våldet våld och man gör det under en täckmantel av sin religion. Det är bara en täckmantel för att föra krig, det ligger mer bakom. Men som aldrig kommer fram till omvärlden. Gamla synder ska sonas... heter det ju - men synder som begicks för urminnestiders sen?

Ett stort suck och tämligen obegripligt för vanlig Svensson.

Ha det gott!

Anders sa...

Det är så tragiskt att människan så lätt hemfaller till "Öga för öga, tand för tand, hand för hand, fot för fot, blånad för blånad, slav för slav."

(OBS. Läs följande text utan att tänka "religiöst" utan tag det enbart som idéfilosofi.)

Som Mose lag uttryckte det. Men ändå var det på sin tid än förbättring. Mose ansåg att man skulle vedergälla lika mycket, inte mer, som hade skett tidigare.

Jag har varit full av beundran för Tsahal, den israeliska krigsmakten, rent militärtaktiskt och strategiskt under sexdagarskriget 1967, oktoberkriget osv. Då var Tsahal i svårt underläge mot flera anfallande länder, men klarade biffen.

Nu utför samma krigsmakt folkmord.

Man flyttar sig i tiden tillbaka tusen år före Mose, då man gav igen 100 falt och tusenfalt.

Det tråkiga är att det funnits så bra tankar i världen. Några hundra år före Jesus fanns det i Kina en filosof som sade ungefär samma pacifistiska saker som Jesus kom att säga.

Bortse som sagt från det religiösa. Som idé är Jesus ord enorma när han vänder på Mose lag. Ja, han inverterar den fullständigt.

"Om någon slår dig på ena kinden, vänd andra kinden till. Om någon ber om din mantel, ge ock din skjorta. Om någon ber dig att gå en mil i hans sold, gå ock två mil."

Jesus är vansinnigt felciterad.
Ur sin kontext säger man "Vänd andra kinden till." Bara.

Då förlorar orden all praktisk innebörd.

Om Israel skulle ge palestinierna en skola för varje raket Hamas skjuter på dem. Om Israel skulle ge palestina mer vatten som de nu stryper tillgången till för varje sten en palestinsk pojke kastar mot gränspolisen.
Om israel på varje provokation skulle visa sådan generositet, vad skulle hända?

Det är det tankeexperimentet den kinesiska filosofen Mosi några hundra år innan också Jesus sade ungefär detsamma ställer oss inför med sina märkliga ord att att vara givmild istället för att hämnas.

* * *
Att korsfarare och andra stridit under Jesus kors är fullständigt obegripligt.
Att vi i väst inget vet om den storartade kinesiske filosofen är också obegripligt.

Och under tiden fortstätter människorna att hämnas och kriga och slå sönder och lemlästa.

Anders sa...

Oj, det blev ju nästan en postning, ser jag nu när jag läser igenom.

Jag kopierar nu min egen kommentar här för att se om jag kan få användning för den.

MvH
Anders

Hanna sa...

Hej Anders, tack för din fina kommentar.

Ja tänk om alla som bekänner sig till den kristna tron kunde agera enligt Jesus budskap, skulle vi ha en bättre värld?

Eller om alla som kallar sig humanister skulle följa andemeningen i budskapet, hur skulle världen se ut då?