fredag 16 januari 2009

Det är kallt i Sverige

Igår var jag på socialnämnd. Det stora ärendet var verksamhetsplan för 2009. Ett år som Littorin kallar "skitåret," ett år där vi första månaden möts av varsel efter varsel. ett år där regeringens sjukförsäkringsregler får full kraft. Samtidigt som man har skurit ner på arbetsmarkandsutbildningar, och drastiskt minskat möjligheterna att studera på komvux. Skatteintäkterna minskar, industrin stannar av och oron hos folket ökar. Skillnaderna mellan de som har och de som inte har kommer att bli allt tydligare. Skillnaderna mellan de som är friska och sjuka kommer att öka.

I detta år går socialnämnden in i med underskott. Budgeten medger ingen ökning av socialbidrag, ingen ökning av kostnader för vård och behandling. Detta gör att man måste prioritera, då väljer majoriteten att priortera bort stöd och hjälp till vuxna missbrukare ( som är över 25 år och inte har små barn hemma) .

Norrtälje kommun är ingen fattig kommun. Kjell Jansson det moderate kommunalrådet gick inte för så länge sedan ut i Norrtälje Tidning och var glad över att kommuen har en stark och stabil ekonomi.

Socialdemokraterna har en budget med tio mkr mer än nu liggande budget till socialnämnden.
Vi vägrar att sänka ambitionsnivån i det sociala arbetet. Vi måste ge de allra mest utsatta i samhället det stöd som de behöver.

Inga kommentarer: