lördag 24 januari 2009

Kd vill ge familjerna rådgivning

Det är få kvinnor i vårt land som dricker alkohol medans de är gravida.
Men det finns trots allt några som gör det ändå, har folkhälsomninister Maria Larsson ( kd) uppmärksammat. Hennes reaktion på detta är att man måste överväga att tvångsomhänderta dessa kvinnor. Detta uttalande vilar på en repressiv syn. De kvinnor som idag, trots en graviditet missbrukar alkohol eller andra droger, mår givetvis inte bra, de behöver hjälp och stöd från samhällets sida. De behöver förebyggande åtgärder som till exempel familjevårdsteam och en mödrahälsovård som kan se och uppmärksamma problem och agera i tid.

Myndighetsutövning, dvs att gå in med LVM, (lagen om vård av missbrukare i särskilda fall), är en mycket stark tvångsåtgärd. Där kan man säga att myndigheten utövar det starkaste tvånget av alla, att för en tid omyndighetsförklara en vuxen människa och göra något ibland mot dennes vilja.

Det är i ytterst allvarliga fall som denna åtgärd ska användas, när det är fara för den egnes liv, pga av missbruket, eller på ren svenska, när personen håller på att bokstavligt talat supa eller knarka sig till döds.
Gravida kvinnor som är inne i ett aktivt missbruk kan redan idag tvångsomhändertas just med hänvisning till barnets överlevnad.

Jag läser också i SvD att Kristdemokraterna, vill ge alla familjer en check som de kan använda till familjeterapi. Jag börjar ana ett mönster, familjen ska hålla ihop till varje pris, skilsmässor verkar vara roten till det det mesta eländet i samhället enligt kd.

Visst kan det vara bra att familjer kan får stöd och hjälp i form av familjerådgivning, men frågan är om det är skilsmässorna i sig som är det stora problemet, eller anledningen till dessa och konsekvenserna av dem.
Vi vet att det ojämställda hemmarbetet faktiskt är en av anledningarna till skilsmässor. Vi vet att kvinnor, efter att barnen fötts, har dubbelarbete i betydligt större mån än männen. Vi vet också genom forskning att i familjer där mamma och pappa delat lika på föräldralediheten delar de också på hushållsarbetet och delar även på VAB dagarna sedan. Dessa familjer skiljer sig inte i lika hög utsträckning som andra.
Det finns också forskning som visar att samkönade par i större utsträckning delar på hemmarbetet än tvåkönade par.

Så om Kd vill minska antalet skilsmässor, så borde de stödja en individualiserad föräldraförsäkring och inte ha något emot att även samkönade par kan få ingå äktenskap.

Kd som är måna om familjelivet borde höja sin röst i alliansen och ge mer resurser till förebyggande arbete inom kommuner och landsting, istället för att se hur resurserna minskar samtidigt som ohälsan hos folket ökar.

1 kommentar:

Catarina sa...

Dessutom har man ju tyvärr börjat prata om att man inte ska avråda kvinnor från att helt avstå från alkohol under graviditeten längre. Befängt om du frågar mig, det finns ingen anledning att hälla i sig alkohol under graviditet. Dessutom så visade ju den där undersökningen om att få kvinnor dricker under graviditeten att de som ändock dricker, dricker ett glas vin då eller då, så att tvångsomhänderta dem??? tänk om det varit karlar som var gravida, vilket ramaskri det hade kunnat åstadkomma med ett sånt förslag...