onsdag 9 september 2009

I snålhetens tidevarv

I dagens Norrtälje tidning kan man läsa att den förre konsultsocialchefen Lars Davidssons slutrapport om socialnämnden. den visar att budgeten behöver utökas med 26-28 miljoner för att kunna fullgöra sitt uppdrag. Vi lever i ett snålhetens tidevarav och det är på de svagaste grupperna det ska sparas mest när moderaterna får bestämma, och de får de tyvärr.

Det värsta är att styrande moderater i kommunen tror att kommunala budgetprioriteringar väger tyngre än lagen. I vår fina kommun lider väldigt många människor av psykisk ohälsa, speciellt kvinnor i min ålder är drabbade. Man har från sjukvården identifierat en grupp bestående av ca 600 kvinnor i åldrarna 30-49 år som varit sjukskrivna en längre tid. Orsaken till probelmatiken är bland annat stress. När man ska göra mer och fler saker på kortare tid och dessutom få ett utökat personligt ansvar, men mindre befogenheter blir situationen till slut ohållbar. Om man dessutom har barn med särskilda behov, som har tex ADHD eller liknande så blir stressen ännu större, för i Norrtälje kommun har man bestämmt att det inte finns barn med särskilda behov, eller hur ska man annars tolka att det inte någonstans finns resurser för dessa barn.

Arbetslösheten i kommunen är fortfarande relativt låg, runt 2% ändå ökar socialbidragen med 30% och den största orsaken till att man söker socialbidrag är arbetslöshet, och den största gruppen är unga människor.
Ungdomsarbetslösheten hos ungdomar är betydligt högre, över 3%.

I dag har de rödgröna släppt granskningsrapporten " tre år av missade chanser. Den ska jag läsa så fort jag betat av ett gäng måsten.

Johan undrar om han ska säga tack till alliansen,
Ulrika skriver om välfärd före skattesänkningar

1 kommentar:

elizabeth sahlén karlsson sa...

Hanna,
Ja rapporten från Lars säger det mesta.
Och vad det gäller NPF som tex ADHD, kommer nya rapporter, och jag skulle verkligen önska att fler förstod vilken påverkan det har i livssituationen. Med tidiga insatser, förebygger man enorma kostnader.
http://medborgarevarjedag.blogspot.com/
Har bloggat om det idag.

Liza