lördag 5 september 2009

Är det så här vi vill ha det?

När landet har lågkonjuktur har socialtjänsten högkonjuktur, Extra het blir socialtjänstens högkonjuktur när regeringen infört försämringar i sjukkassan, och försämringar i A kassan ,vilket medför att människor blir utförsäkrade. Det finns en anledning till att människor varit sjukskrivna, den orsaken till sjukskrivningen försvinner inte för att reglementet kring ersättningen förändras. När fler människor blir arbertslösa så klyftorna i samhället ökar än mer mellan de som har jobb och de som inte har det.

De som inte har någon försörjning måste på något sätt få tillvaron att gå ihop för att man inte ska hamna på gatan. Då kan man vända sig till socialtjänsten. Men eftersom det är det sista skyddnätet så görs en omfattande bedömning innan man kan få ekonomiskt bistånd. Och alla realiserbara tillgångar som kan inbringa ett värde måste avyttras innan man kan få socialbidrag. I klartext måste man göra sig av med båten, bilen , huset, bostadsrätten innan man kan få sitt socialbidrag. Dessutom måste man visa på att man är aktivt arbetssökande.
Om man dessutom är gift eller sambo räknas hela familjens inkomst in och det är få som då hamnar under socialbidragsnormen dvs de kan då inte få ekonomisk hjälp från socialtjänsten.

Trots allt detta har socialbidragskostnaderna ökat i Norrtälje kommun med 30% att jämföra med Sveriges Kommuner och Landstings uträkning som visar att snitt i kommunerna är ökningen av socialbidragen 13%.


Nu skulle man ju kunna tänka sig att de styrande politikerna ser detta och budgeterar socialtjänsten det de behöver för att klara av den lagstadgade verksamheten.
Men nej inte här. Trots att det finns förklaringar till de ökade kostnaderna, dvs fler människor söker och behöver stöd och hjälp av samhället, så säger man från kommunledningens sida att en rejält underdimensionerad budget, som lades i en högkonjuktur, ska gälla.

Ett klargörande vill jag här göra att socialtjänsten håller inte på med något duttande med människor. SoL ( socialtjänstlagen ) är en tvingande lagstiftning, om en enskild tjänmsteman på socialförvaltningen inte följer lagen och ger varje individ som söker hjälp en rättivs bedömning och relevant åtgärd så är det straffbart, som andra lagbrott. Och konsekvenserna för den enskilde indivinden kan bli katastrofala. Vi har då och då sett stora rubriker om tragedier som skakar oss såsom Fallet Louise och pojken Bobby. När på olika sätt samhället brustit i ansvar eller inte kunnat göra någon insats kan följderna bli katastrofala. Vi ska inte vara naiva och tro att det inte finns människor i vår kommun som lever i misär, att det inte skulle finnas barn som far illa och människor som lever utanför samhället även här.
Men de som verkligen söker hjälp och stöd har enligt lagen rätt att få det.
Det är vardagen för våra socialsekreterare.
Det vet också vi som är nära verksamheten och som har läst SoL.

Man kan ju tycka att även moderate kommunalrådet Kjell Jansson, och den moderate riksdagsmannen Göran Petterson och övriga ledande politiker i borgerligheten borde känna till det faktum att riksdagens lagar står över kommunala budgetpriorieteringar.
De borde inte uppmana till lagbrott, vilket skulle vara fallet om socialtjänsten ska följa den underdimensionerade budgeten som majoriteten beslutat om. Ett tillskott på 20 -28 miljoner är nödvändigt bara för att upprätthålla den lagstadgade verksamheten.

Om man sedan ska kunna utveckla redan bra verksamheter och förbättra verksamheten i stort, erbjuda personalen kompetensutveckling och ge socialtjänsten det uppdrag som man faktiskt också nu fattat beslut om i den policy om folkhälsoarbete i Stockholms län så talar vi om betydligt högre nivåer.

Vi socialdemokrater vet att investeringar i människors hälsa alltid är en god investering.
Vi vet också att varje satsad krona på förebyggande arbete betalar sig tillbaka tiofalt.
Vi anser det vara bättre att männsikor får stöd och hjälp i ett tidigt skede att klara sin försörjning genom aktiva abetsmarkandsåtgärder, genom att ha ungdomsjobb, genom att ha utökade utblinidngsplaster, på alla nivåer så att människor dels kan bidra till sin egen försörningoch dels stå väl rustade när konjukturen vänder.

Vi vet också att enda sättet att långsiktigt minska socialtjänstens kostnader är att investera i människor, dvs på alla andra områden sätta till mer resurser, på förbyggande arbete, i skolan, på förskolan, på fritidshemmen, på fritidsgårdarna. Med föräldrautbildningar, med ett Familjens hus, men också genom att i tidigt skede kunna erbjuda människor stöd och hjälp i olika faser i livet.

Det förslag till budget 2010- 2012 som den borgeliga majoriteten skickat ut på remiss visar ingen ökning till socialnämnden. Detta har de borgeliga ledamöterna i socialnämnden svarat på med att ett tillskott på 21-28 mkt behövs för att man ska klara verksmheten. Helt enligt den slutrapport som den oberoende konsulten Lars Davidsson gjort. Frågan är nu om den övriga styrande borgeligheten kommer att lyssna på de som kan verksamheten eller om de kommer att fortsätta peka med hela handen och kräva lydnad mot allt förnuft.

Johan skriver om de kastlösa

Anders skriver om en modern form av slaveri
Och från Pebbles en bild direkt från verkligheten

Inga kommentarer: