tisdag 3 mars 2009

Jämställdhetsdebatt igen

Så var det jämställdhetsdebatt på SVT igen.
Vad har Sverre Sjölander, zoolog i en jämställdhetsdebatt att göra?
Kvinnor är konstruerade för att vara gravida och amma, därför kan inte vi kvinnor jaga mammut, därför är det männens sak. säger han.

Vi kvinnor ska föda barn och amma dem från det att vi är 15 år, var tredje år tills vi inte längre är fertila, medans våra män jagar mammutar. Tack för det Sverre, nu vet jag hur allt hänger ihop. Strukturella skillnader mellan mäns och kvinnors status och ställning i samhället har endast biologiska förklaringar från stenåldern.

Ann Söderlund säger att det har gått för långt med feminismen och hänvisar till MAMA idealet.
Snälla hur kan någon tro att dessa olika föräldratidningar läs mammatidningar, förmedlar någon sorts feminism.

Tack Åsa Mattson som ger en känga åt det kapitalistiska konsumtionssamhället.

Kritiken från antifeministerna verkar gå ut på att felet är att både män och kvinnor arbetar. En man till en hemmakvinna påpekar att det är hon som gör det viktigaste jobbet eftersom hon uppfostrar och tar hand om barnen.
Men om det är så viktigt varför vill inte han dela det dagliga viktiga arbetet som det innebär att vara hemma med barnen och sköta hushållet?

Det vore ju önskvärt om en debatt om jämställdhet kunde läggas på en högre nivå.
Om man kunde diskutera varför vi fortfarande talar om kvinno resp mans yrken.
Eller ställa frågan varför barnen skulle hamna i kläm för att mamma faktiskt vill arbeta och tjäna egna pengar, ha en egen karriär och förverkliga sig själv, vilket är självklart för männen?

Vad är det för normer och diskurser i samhället som bestämmer hur en riktig kvinna ska vara? Vad är det för bilder som tidningar som MAMA förmedlar till oss mammor?
Jo vi ska vara snygga, smarta ha karriär, klä oss och våra barn snyggt. Vi ska rulla våra egna köttbullar, ordna fina middagar och trevliga barnkalas. Vi ska vara närvarande mödrar men åndå inte glömma bort att överraska våra fina män ibland.
Vi ska fixa håret och träna rätt så att vi blir ännu snyggare.
Förebilder är Charlotte Perelli, Pernilla Whalgren och Tilde de Paula.
Om man tror att detta är feminism har feminismen misslyckats med informationen.

Feminism handlar i alla fall för mig om att vi alla ska ha samma möjligheter att utnyttja vår frihet.
Om man skaffar barn så är man ofta två om det, då är det väl ett rimligt krav att ställa att man ska vara två som delar på ansvaret att ta hand om det nya livet och hemmet.

Feminism är ett sätt att se på världen, det handlar om att inte sätta upp regler eller hinder för människor p g a deras biologiska kön.

Att en sådan här debatt kommer nu i lågkonjuktur är inte konstigt. För om vi mammor väljer att stanna hemma och ta hand om barnen och hemmet så minskas konkurrensen om jobben eftersom en stor grupp ställer sig utanför arbetsmarknaden.

Det är i sanning en backlash på gång.

Belinda Olsson tangerar också ämnet i sin utmärkta krönika

1 kommentar:

Catarina sa...

På vårt jobb har föräldrar förfasat sig över att vi har manliga anställda (2 KILLAR i 20årsåldern)