lördag 7 mars 2009

Har jämställdheten gått för långt...knappast!

Det finns de som hävdar att det inte är någon skillnad mellan män och kvinnor, vad gäller löner, status och möjligheter att ta sig fram i samhället.
Det finns också de som hävdar att det är så stora skillnader mellan män och kvinnor att det är helt naturligt att vi har olika roller i samhället.
Som på allvar menar att vi kvinnor ska tar hand om hem, barn osv. för att vi är mycket bättre på att utföra monotona arbetsuppgifter, och arbetsuppgifter som kräver stort tålamod, ett empatiskt och vårdande sätt.

Det finns ju också de som hävdar att det inte är intressant att diskutera huruvida kvinnor är på ett sätt och män på ett annat.
Utan som menar att det inte är det biologiska könet som begränsar oss, utan föreställningar om hur kvinnor och män ska vara.

Siffror visar att lönegapet mellan män och kvinnor fortsätter att vara stort i Sverige, till och med större än snittet på 17 procent som gäller i EU. En orsak till lönegapet är att kvinnor inte förhandlar sig till lika höga löner som män.
Una Gustafsson är forskare vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet och blev i maj förra året klar med sin doktorsavhandling om hur kvinnor agerar i löneförhandlingar.

Varför begär kvinnor lägre löner än män?

– Det beror på något som kallas stereotyphot, som gör att man i situationer när en stereotyp är relevant uppfyller stereotypen om hur kvinnor är. Till exempel att vi enligt stereotypen är mer eftergivna än män, säger Una Gustafsson.

Hennes forskning visar att kvinnor som upplever att de ska testas på en förmåga som de är negativt stereotyperade på känner ett hot som får dem att sänka sina lönekrav


Ensamstående kvinnor med barn är den grupp som har det allra tuffast ekonomiskt.

I Norrtelje tidning kan man läsa att kvinnorna i kommunen är de som är sjukast i hela Stockholms län.
– Det finns starka samband mellan inkomst och ohälsa, och Norrtälje har de lägsta inkomstnivåerna i  
länet. Det är en tänkbar förklaring, säger Bengt Annebäck, som är psykiater.
Andra förklaringar är att arbetsbördan har ökat i kvinnodominerade ­yrken, exempelvis inom äldre­vården – effekter av 1990-talets nedskärningar inom vård, skola och omsorg


Att svts debbat om jämställdhet som jag skrev om i tidigare inlägg på bloggen hade titeln " Har jämställdheten gått för långt" ter sig ganska märkligt med tanke på hur verkligheten ser ut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker det är fånigt att vi ska behöva ha en internationellkvinnodag, därför bojkottar jag den demonstrativt!

Hanna sa...

så som det ser ut runtom i världen med jämställdheten är det nog bra att det finns en kvinnodag då kvinnors villkor sätts i fokus.

Men det räcker ju inte med en dag..det ska ju vara alla dagar.när det blir så tycker jag att man ska ta bort kvinnodagen.