söndag 17 maj 2009

Sommarjobb

Jag har tidigare skrivit en hel del om sommarjobben, i mitt tidigare inlägg bland annat.

I Stockholm är det fler än någonsin som sökt feriejobb läser jag i Svd

Varje år satsar Stockholms stad på att erbjuda feriejobb åt unga, i år räcker inte platserna till.

Det är viktigt att unga människor kan få ett första steg in på arbetsmarknaden genom ett feriejobb. Det verkar de flesta vara ense om, utom då Norrtälje kommuns borgerliga politiska majoritet som i år inte anordnar några ferieplatser för unga alls.

Jag är allvarligt bekymrad över hur de unga som inte har några kontakter, inte har jobb idag och kanske inte heller har godkända betyg från grundskolan ska kunna hävda sig på en allt hårdare arbetsmarknad.

Regeringens satsning på arbetförmedlingarna och den sk ungdomsgarantin innebär att den ungdom som är arbetslös måste gå sysslolös och sköta kontakterna med arbetsförmedlingen i tre månader, sedan kan personen få bli inskriven i UGA( ungdomsgarantin) och få vänta ytterligare tre månader på att få en praktikplats. Och för att arbetsgivaren ska få ta emot en praktikant genom arbetsförmedlingen så skall arbetsgivaren ge ett löfte att efter fullgjord praktik kunna anställa ungdomen, i mina öron låter detta galet. Hur många praktikanter tror man att arbetsgivarna kommer att ta emot med ett sådant krav?

I Norrtälje kommun är IV, individuella programmet det största gymnasieprogrammet.
På socialkontoret ser man en ökning av ekonomsikt bistånd, ( socialbidrag ) med 25%, SKL, ( sveriges kommuner och landsting ) har uppskattat att socialbidragen kommer att öka med runt 18%.

Redan nu innan alla varslade blivit uppsagda, och innan de hårdare sjukförsäkringsreglerna slagit igenom fullt ut, så ligger Norrtälje betydligt högre i ökningen av socialbidrag än SKLs prognos.
De flesta som söker socialbidrag pga av arbetslöshet och att man inte är med i a- kassan är unga människor under 25 år.

Det behövs en sammanhållen och tydlig arbetsmarknadspolitik.
Det behövs satsningar på utbildning, via komvux, kvalificerade yrkesutbildningar, högskole och universitetsstudier.
Dvs riktiga utbildningar som leder till riktiga jobb, inte några passiviserande kurser om hur man gör världens bästa CV till jobb som inte finns.
Det behövs satsningar på att ge unga möjligheter till feriejobb.

2 kommentarer:

Krassman sa...

Men vadå? Kjell Jansson(M) berättade att de tre killarna han hade träffat hade ju fått jobb. Man får väl ligga i om man skall ha något.....morr morr

Catarina sa...

hahaha, var ska jag börja garva? Tre eller killarna? De tre killarna Kjell J hade träffat... Bra, då kan ju de tre försörja resten