fredag 29 maj 2009

Om att gå och rösta och rösta rött..

Fredag, solen skiner och lillkillen går sin sista dag på sin älskade förskola. Tyckte det var nyss vi skolade in honom och nu är han snart en skolkille. Det är sant som de stora sa när man var liten och trotsig tonåring, ta vara på livet nu för det går så fort.

Det pågår EU parlamentsvalrörelse för fullt och dagens opinionsmätning visar att det är oerhört jämt mellan blocken. Jag som är inne i politkiken tycker att skillnaderna mellan blått och rött lag är tydliga, men är inte helt säker på att alla ser dom. När man ser en debatt på TV är det inte lätt att sålla ut det viktiga i alla argument som läggs fram ofta med en rätt så ettrig debattledare. Sedan kan man ju analysera partiernas valaffischer och se vilka budskap de för fram. Jag vet inte om man blir så klokare av det, FP tex som säger Ja till Euron, men det är ju inte det detta val handlar om. Vi har folkomröstat om Euron och folket sade nej.

Jag tänker i alla fall lägga min röst på Åsa Westlund kandidat nummer tre på socialdemokraternas lista. Hon är en 32 årig småbarnsmamma som faktiskt har gjort skillnad i Europa. Till dem som undrar vad en person från lilla Sverige göra för skillnad i det stora EU säger jag att en röst är betydligt mer än ingen röst. Vi är sedan 1995 med i den europeiska unionen, då är det klart att en person kan göra skillnad.

Åsa har ett äkta miljöengagemang, hon försöker få till förbud mot de giftiga ämnen som finns i nappflaskor och förbjuda azorfärger i godis och läsk. Azorfärgerna gör barnen hyperaktiva och är rent skadliga. Det är några exempel på hur en person kan göra skillnad.

Att använda sin demokratiska rättighet att rösta är viktigt, att sätta sig in i de grundläggande skillanderna mellan de olika politiska partierna borde inte vara så svårt.
Jag tror att ett problem är att man ser till att man har det ganska så bra och att de olika partiernas budskap kan vara svåra att skilja ut från varandra.

Men det är skilland, vi från den rödgröna sidan driver miljöfrågor betydligt mer offensivt än den borgerliga sidan.
Vi driver arbetsrättsliga frågor, vi står för ett solidariskt samhälle i praktiken och inte bara i retoriken.
Vi vill ha ett samhälle där människan alltid kommer före marknaden.

Inga kommentarer: