tisdag 19 maj 2009

Damn if you do damn if you don’t.

Aftonbladet rapporterar om ny forskning vilken visar att kvinnor som väljer bort barn och istället satsar på karriären ofta blir orättvist behandlade. Det kan tom vara en andledning att kvinnor inte blir befordrade till chefer. Kvinnor utan barn ses som känslokalla och blir baktalade av andra på jobbet. Medan kvinnor som har barn inte heller blir befordrade eftersom de är föräldralediga och vabbar. Alltså skuldbeläggs kvinnor som inte har barn för att de inte har barn, och kvinnor som kombinerar att ha barn med att arbeta skuldbeläggs just därför.

Alltså kan vi som råkar vara födda med vissa genitalier och en viss uppsättning av celler som gör att vi räknas till arten ”kvinna” inte göra rätt, för hur vi än gör gör vi fel.

Samtidigt finns det andra undersökningar, som refererats i Aftonbladet, vilka visar att jämställda bolagsstyrelser ger bättre lönsamhet för företagen.
– Jämn könsfördelning i styrelserna ger en bättre utveckling för bolagen, säger Skandia Livs aktiechef Caroline af Ugglas till Svenska Dagbladet (SvD).
– Mansdominans återskapar mansdominans. Kvinnors frånvaro i valberedningar är förmodligen en del av förklaringen till att det ser ut som det gör i börsbolagens styrelser, säger Wahl i SvD.
– Kvinnliga chefer är generellt bättre på att se kompetens hos både män och kvinnor. (http://www.aftonbladet.se/wendela/jobbet/article5156816.ab)


En del människor hävdar att det inte längre finns något klassamhälle, en del människor hävdar att det inte finns några strukturella skillnader mellan män och kvinnor. En del människor hävdar att kvinnor och män är så olika att de skillnader som finns är en del av naturlagen och en del säger att det inte finns någon andledning att tala om feminism eftersom vi alla är individer och inte kön. Det sista håller jag med om till viss del, det är bara det att samhället behandlar oss människor just utifrån vilket kön vi råkar vara födda med.
Och detta börjar redan på BB, den nyfödda flickan får ofta rosa kläder och allt som följer med detta.
Även om, man som förälder vill klä sina barn könsneutralt och även ge dem leksaker som inte har någon flickig eller pojkig stämpel. Men det är inte lätt, eftersom alla klädesaffärer har en rosa tjej -hörna och en tuff kill- hörna, leksaksbutikerna ska vi inte tala om, tom Lego är numera bekönat, dvs det finns rosa tjejlego och mörkare tuffare killlego.

Jag som är född och uppvuxen på 70- talet med ganska så vänsterradikala föräldrar, som klädde mig i randiga Polarn- och Pyret kläder, näbbstövlar och gav mig bilar och pedagogiska träleksaker blir så trött på det faktum att vi går åt fel håll. Att det som min mamma och hennes generation kämpade för på 60 och 70 talen glöms bort.

”Mer än var sjätte arbetslös ung kvinna har försökt ta livet av sig och var fjärde man i samma situation har haft självmordstankar. Unga utan arbete mår betydligt sämre än sina jämnåriga som jobbar. Nu ökar arbetslösheten i krisens spår och de som drabbas hårdast är de unga.
Statens folkhälsoinstitut har sammanställt data om 16 000 ungas levnadsvanor under åren 2006 till 2008, och kommit fram till att arbetslösa unga mellan 20 och 24 år är en särskilt utsatt grupp. Förutom klart större besvär med huvudvärk, trötthet och sömnbesvär så uppger hela 15 procent av de arbetslösa kvinnorna att de försökt ta livet av sig. Dubbelt så många män utan jobb har haft självmordstankar jämfört med de som har arbete ”detta är saxat från Svd

Att ha ett arbete innebär inte bara att man har sin försörjning utan det innebär även att man ingår i ett socialt sammanhang. Om man inte fått chansen tidigare utan kommer direkt från skolan är det extra viktigt att man kan hittar ett nytt sammanhang.

Ungdomsarbetslösheten har ökat dramatiskt i Sverige, dag är var en av fyra unga mellan 18- 24 utan arbete, detta är en ökning med 3.9% jämfört med samma period förra året.

1 kommentar:

Catarina sa...

Jättebra skrivet Hanna. Super. Synd bara att det är sant också