tisdag 28 april 2009

Besked från kommunalrådet, inga pengar till feriejobb för unga, däremot är uppsägning av personal att vänta

I går var det kommunfullmäktigesammanträde i Hallstavik. Det var ett kylslaget fullmäktige, mycket beroende på ett bra fläktsystem i sammanträdeslokalen. Men också var debatten stundtals kylig.
Eller snarare innehållet i vissa politikers inlägg var kyliga skulle man kunna säga

Min interpellation om sommarjobben behandlades.
I svaret från kommunalrådet Kjell Jansson , M, står bland annat att
" Kommunens ekonomi är idag hårt ansträngd och enligt alla prognoser förvärras situationen alltmer. För att klara det ansträngda läget har anställningsstopp införts inom administrationen och diskussioner om uppsägning av tillsvidare personal i betydande omfattning pågår."

Jag undrar vad " betydande omfattning" innebär. Jag är rädd att det är våra barn som kommer att drabbas, att nedskärningarna kommer att ske inom skolan, inom förskolan, och inom kultursektorn. Jag är rädd att kvinnorna som arbetar i vården kommer att få slita ännu hårdare och att detta kommer att drabba de människor som behöver vård.
Jag är rädd att våra ungdomar kommer att drabbas, med färre öppna timmar på fritidsgårdarna, jag är rädd att socialen tvingas prioritera bort det förebyggande arbetet.

Feriearbeten till unga, är både en arbetsmarknadsåtgärd, förebyggande arbete och en vilja, en satsning på unga. Men detta vill man inte i Norrtälje. Det vill man i Nynäshamn där man även i år satsar på att erbjuda alla unga från åk 9 till 3 på gymnasiet feriejobb.
Man vill inte i Norrtälje göra som i Nynäshamn.
Man vill inte ge unga en start in på arbetsmarknaden.
Man vill inte för att man har inte råd.
När man hade råd, det år kommunstyrelsen gick med 15.4 miljoner i överskott hade man inte råd att avsätta 800 000 kronor till feriejobb till unga.
Nu när det behövs som mest har man heller inte råd.

Samtidigt talar alliansen på nationellt plan om arbetslinjen, man talar om att arbetslösa ska ut på praktik.
Är det inte bättre att ge unga ett riktigt jobb några veckor under sommarlovet, än att ge dem praktikplatser när de inte får något jobb. Men det är klart att feriearbeten handlar om kommunala pengar, ams kurser och praktikplatser är statliga pengar.

Kjell Jansson sade också att det går att få jobb, bara man ligger på och kommer i tid.
I tid till vad?
Är det budskapet till alla som inte har arbete och som söker hundratals jobb, går jobbsökarkurser, och är ute på praktikplatser att de inte ligger på tillräckligt.

Sedan drog samme Kjell sitt exempel om några killar i byggsvängen som fått jobb.
Jättebra för dom, men undrar hur många flickor som inte är i byggsvängen som Kjell träffat som fixat sommarjobb.

2 kommentarer:

Pebbles sa...

Ja, det låter som Kjell i ett nötskal. Håller med dig - vad är det dom ska komma i tid till? Varför ska Norrtälje följa goda exempel så som Nynäshamn när man kan köra allt i botten i stället? Vilka signaler ger man till ungdommarna när kommunalrådet raljerar på ett sånt sätt om ungdommars sommararbeten, så som det är nu får de slåss om arbeten tillsammans med alla andra arbetslösa. Fattar inte logiken helt enkelt....

Ventilationssystemet i Hallstavik har alltid varit ovanligt effektivt, man sitter ju alltid med jacka där, ingen risk att man nickar till när Kjell mal på. (om man nu kan det när man blir grymt irriterad???)

Kramar

Hanna sa...

Jo alltså, det är ju inte för intet folk flyttar från Norrtälje. Eller ja, unga folk utan pengar flyttar från Norrtälje. 1.Inga jobb 2.Inga billiga ställen att bo på- Eller så sammanfattar vi allt i 3 stavelser Kjell JanSson (tror det var 3 det).