tisdag 14 april 2009

Sommarjobb till unga, en bra idé

Jag har skrivit en interpellation till KSO Kjell Jannson ang sommarjobb.

Nu är vi inne i en rejäl lågkonjunktur och arbetslösheten ökar stadigt. Redan för ett år sedan, innan krisen bröt ut så var det svårt för många unga att få sommarjobb, det är inte troligt att det blir lättare nu när jobben är färre och alltfler tvingas ut i arbetslöshet.
Det är speciellt svårt för unga att komma in på arbetsmarknaden. Antalet långtidsarbetslösa ungdomar har ökat kraftigt. Därför är det viktigt att riktade feriearbeten finns kvar för den mest utsatta gruppen av unga som riskerar att hamna i utanförskap.

Den moderatledda alliansregeringen har tagit bort det statliga bidraget till feriearbeten på totalt 100 miljoner, detta för att prioritera skattesänkningar istället för att prioritera ungas framtid. Det är upp till kommunerna att anslå de medel som behövs. Kommunerna i landet gör på olika sätt när det gäller att skapa feriearbeten till ungdomar. I Nynäshamns kommun t ex, så erbjuder man alla ungdomar som vill ett feriejobb.
Feriearbeten ger ungdomarna en möjlighet att komma ut i arbetslivet.

Tidigare år var det i Norrtälje kommun 140 ungdomar som sökte ferieplatser. Av dessa var 60 platser prioriterade av socialtjänsten och SYV. Det var alltså förra året en grupp på 60 personer som var i behov av riktade ferieplatser. De pengar som var avsatta var 27300 kronor för ferieplatserna, vilket skulle räcka till endast 20 platser.

Är du beredd att i ett tidigt skede förbereda och se till att det finns riktade feriearbeten. Och att öronmärka medel för att säkerställa att det finns ferieplatser.




Kommunen har genom ett samarbete mellan utbildningsförvaltningen och socialtjänsten tagit fram ett antal ferieplatser, förra året c a 20 platser.
Det tycker vi socialdemokrater är bra, men för få platser.

Reidar Carlsson , politisk chefredaktör på Norrtälje tidning tycker inte att det är någon bra idé , för det är bättre att ha ett jobb som man fixat själv, än ett som man får av kommunen
Där kan jag hålla med Reidar, jag vill inte att kommunen ska tvinga på unga ett sommarjobb, självklart är det så att om man kan fixa jobb själv är det det bästa. Men för de som inte kan, för de som inte har några kontakter alls.
Är det inte bättre med ett sommarjobb som kommunen ordnat än inget jobb alls?.

1 kommentar:

Krassman sa...

Ha ha, kolla din mail efter motionen jag precis skrivit.....