tisdag 14 april 2009

Regeringens satsning på jobben- ams kurser och praktikplatser?

Jag läser i aftonbladet att regeringen i sin vårbudget kommer att satsa på praktikplatser.

Regeringen föreslår i vårpropositionen nya platser i praktik och jobbgaranti i år och ytterligare fler 2010.

Det ekonomiska läget är fortsatt bistert, enligt regeringen.

Enligt vårpropositionen, som TT tagit del av och som läggs fram på onsdagen, ökas praktikplatserna för korttidsarbetslösa med 20 000 i år och med ytterligare 7 000 under 2010, till 42 000 totalt.

Antalet platser i jobb- och utvecklingsgaranti och i jobbgaranti för ungdomar ökas med 26 000 i år och med ytterligare 72 000 platser 2010, till totalt 175 000.

Om två år, 2011, väntas omkring en kvarts miljon personer omfattas av arbetsmarknadspolitiska åtgärder, en tredubbling jämfört med 2008.

Finansminister Anders Borg (M) och regeringen ser fortsatt dystert på den ekonomiska utvecklingen. Grunden är de siffror, den reviderade prognos över ekonomin, som Borg presenterade den 1 april.

Det var då han varnade för massarbetslöshet och 11 procents arbetslöshet nästa år. Den bedömningen håller Borg fast vid.

Detta var saxat från Aftonbladet


Vi socialdemokrater vill ge unga människor sommarjobb. Men det tycker, som jag skrev i mitt tidigare inlägg idag, Reidar Carlsson Norrtälje Tidnings politiske chefsredaktör inte är någon bra idé.
Frågan är vad han tycker om regeringens satsning på praktikplatser?
Jag tycker ju att riktiga jobb är bättre än praktikplatser eller sökajobbkurser på arbetsförmedlingen.

Vi socialdemokrater tycker det är bättre med riktiga jobb, bättre med riktiga utbildningar.

Men Reidar Carlsson har kallat socialdemokraterna oansvariga när vi i vårt stimulanspaket har satsningar på utbildning och kompetensutveckling av personal. Han kallar oss även oansvariga när vi hävdar att kommunen inte ska säga upp människor inom vården, omsorgen och skolan.
Vi tycker ju det är bättre att människor få ha sina jobb kvar än att de går på kurser för att lära sig söka jobb som inte finns.

Inga kommentarer: