måndag 3 maj 2010

Publicerat i dagens Norrtälje tidning

Den borgerliga majoriteten har röstat igenom införandet av vårdnadsbidrag i Norrtälje kommun. ”En valfrihetsreform”, kallar Åke Malmström (Kd) det för och Anne S Pihlgren (M) säger att hon är beredd att slåss för familjernas rätt att göra det här valet. Vilka familjer menar Malmström och Philgren?

Vi har ett annat och bättre förslag än vårdnadsbidrag, nämligen att även Norrtälje kommun ska kunna erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

Vi från Vänstern och Socialdemokraterna skulle hellre vilja prata om valmöjligheter. Vilka val har man praktisk möjlighet att göra?. Vårdnadsbidraget är för de allra flesta familjer i Norrtälje kommun en praktisk omöjlighet. Det är som Malmström skriver; att 3000 kronor är mer än 0 kronor, de som redan idag har ekonomiska förutsättningar att vara hemma för 0 kronor kommer nu att få ett extra bidrag från oss skattebetalare på 3000 kronor. Och de som redan nu har det förspänt med far och morföräldrar som kan hjälpa till med barnen får nu en ekonomisk bonus som de kan ”täcka kostnaderna för detta” med. De familjer där föräldrarna är tvungna att arbeta heltid för att få det att gå runt ekonomiskt, de familjer där någon av föräldrarna är sjukskriven, de familjer som kanske inte har varken släkt eller vänner som kan hjälpa till med barnen på nära håll får bara vara med och betala cirkusen. Och inte bara en gång genom bidraget utan ytterligare en gång genom uteblivna kvalitetshöjningar inom barnomsorgen.

Vi vill ge alla familjer större valmöjligheter genom att erbjuda en högkvalitativ, trygg barnomsorg som även finns tillgänglig på obekväm arbetstid. Många branscher går idag mot mer och mer öppet och det gör att den som vill jobba heltid är tvungen att arbeta även på obekväm arbetstid. Det gör att många tvingas gå ner i tid för att hinna hämta barnen i tid, speciellt i vår kommun där många pendlar. Tillåt i stället dessa människor att arbeta heltid och känna sig trygga med att deras barn kan få en god omsorg dygnet runt. Tillåt dessa människor att ta ekonomiskt ansvar för sin familj. Ge vuxna människor i Sverige rätt till heltidsanställning. Att ha sitt barn inom barnomsorgen på t ex natten, innebär inte att man aldrig träffar sitt barn. Jobbar man natt har man ofta flera lediga dagar i veckan istället. På så sätt vill vi bidra till att få fler människor i arbete istället för att låta dem gå på bidrag.

Utbyggd, förstärkt barnomsorg dygnet runt och förlängd individualiserad föräldraförsäkring är två möjlighetsreformer som vi från vänsterpartiet och socialdemokraterna är beredda att slåss för. Vi vill också höja underhållsstödet för att förbättra situationen för familjer med bara en vuxen. För barnens skull, och för familjernas. Vi ser möjligheterna.

Catarina Wahlgren (V)
Hanna Stymne Bratt ( S)

Inga kommentarer: