måndag 7 februari 2011

Om ägardirektiv och måndag

En lång dag börjar lida mot sitt slut.
Sömnen är aldrig så djup som på måndag morgon, det är aldrig så svårt att själv komma upp ur sängen, eller få gossarna att gnugga sömnen ur ögonen och dra sig upp ur sängarna. Men på något sätt kommer vi upp och iväg dit vi ska.
Frodo, fick sin morgonpromenad till skolan med killarna.

För mig innebar denna måndag att det var kommunstyrelse. Vi har partigrupp två timmar före kommunstyrelsemötet, och det är tur det annars skulle man riskera att missa själva kommunstyrelsemötet om man kom några minuter sent. Så fort brukar det moderate kommunalrådet Kjell Jansson svinga klubban.
Men det är naturligtvis inte bara hans fel att viktiga beslut i kommunen klubbas igenom svindlande fort. Det hänger mycket på oss som ledmöter i kommunstyrelsen och som tillhörande oppositionen att fråga, att kräva svar, eller komma med invändningar om vi inte förstår eller om vi har en annan uppfattning. Och givetvis att ha egna förslag. Idag var det en ovanligt tunn dagordning. En fråga som är viktig, är ägardirektiven för de kommunala bolagen, inte låter det så spännande kanske, men något jag lärt mig är att det är i ägerdirektiven det avgörs hur och vad bolagen får göra. Sveriges kommuner och landsting ( SKL) föreslår i att kommuner i sina ägardirektiv ska ha med följande punkter;
Ägaridé
Verksamhetens inriktning
Ekonomiska utgångspunkter
Ekologiska utgångspunkter
Sociala utgångspunkter
Samordning och dialog

Så här vill den borgerliga majoriteten att det ska stå för bostadsbolaget
Roslagsbostäder skall öka sitt byggande för att öka tillgången på hyresbostäder i kommunen

Finansiering av ökat byggande skall i första hand ske utan ytterligare upplåning.


Ingenting om samhällsansvaret, inget om verksamhetsidén, inget om de sociala eller ekologiska utgångspunkterna.

Jag tycker det är tunt

I Norrtälje kommun vräks barnfamiljer från just det kommunala bostadsbolget. Det har Norrtälje tidning skrivit om, vi har liksom många andra kommuner i vårt län en mycket ansträngd bostadssituation. Nu har även bostadsbolaget tagit över de bostäder som tidigare var i kommunens ägo. Bostäder och fastigheter som var av skiftande kvalitet, men som ändå kunde användas som bostäder speciellt till de som inte på egen hand kan få ett kontrakt på bostad.

Jag är bekymrad över hur bostadssituationen ser ut i dagsläget för många människor, och jag blir ännu mer bekymrad över hur det kan bli i framtiden när man inte ens i ägardirektiven skriver in något om det sociala ansvaret.

Inga kommentarer: