tisdag 20 januari 2009

Om socialtjänsten och att agera enligt skolboken

Idag är det all about Obama.

Men jag håller mig till den lilla världen.

Göran Petterson , moderat riksdagsman, skriver i en debattartikel i Norrtälje Tidning i dag att
"Norrtälje kommun har agerat enligt skolboken".
I korthet går artikeln ut på att dels avvisa den kritik som mina partikamrater, Johan Westerholm och Kristian Krassman framförde i en debattartikel för några dagar sedan, och dels visa på att den borgerliga majoriteten handlat klokt och sparsamt.
Göran menar att det är ett gott betyg för en kommuns majortiet att handla enligt skolboken.
Det kan det ju vara, men det beror ju på vem som har skrivit boken, och vad det står i den. Och ibland kan det ju faktiskt vara värdefullt att inte bara agera enligt en bok, utan att tänka utanför ramarna, för det var just bristen på initiativ som Johan och Kristian tog upp i sin artikel.

I samma tidning finns ett repotage om socialtjänstens verksamhet.
Det är en fin artikel om en kvinna som faktiskt tagit sig ur år av missbruk och destruktiva förhållanden och idag lever drogfri.
Jag är mycket glad att tidningen tar fram människorna bakom siffrorna i kommunens verksamhet.

Artikeln, där kvinnans berättelse talar för sig själv står i stor kontrast mot Göran Petterssons instrumentella syn på budget och verksamhet som han ger uttryck för när han säger att socialtjänsten ska hållas i hårdare koppel.
Jag undrar vad Göran Pettersson och andra moderater anser att socialtjänstens uppdrag och mål är.
Är det att hålla budget eller är det att leva upp till den lagstifting som finns SoL, för de båda uppdragen går inte ihop.

Socialtjänstlag (2001:453)[Fakta & Historik]
1 kap. Socialtjänstens mål

1 § Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas- ekonomiska och sociala trygghet,- jämlikhet i levnadsvillkor,- aktiva deltagande i samhällslivet. Socialtjänsten skall under hänsynstagande till människans ansvar för sin och andras sociala situation inriktas på att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser. Verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet.


























2 kommentarer:

Ulrika Falk sa...

Jag tycker artikeln var riktigt bra, ser fram emot följande delar i serien :-)

Catarina sa...

Ja, den var bra. Bra att människor får se vad det är som kostar. Om de nu kan förstå.