måndag 7 december 2009

Ang de sjuka sjkförsäkringsreglerna.

Ansvarig minsister Husmark Persson säger att hon inte haft en aaning om att de förändringar som alliansen genomförde i sjukförsäkringen skulle kunna få sådana konsekvenser som vi nu ser.

detta lilla vidoeklipp från you tube visar att så inte alls är fallet. Så om inte allisen ville lyssna på oss från oppositionen så kunde de ju lyssnat på sina egna remissinstanser, kan man ju tycka.

fredag 4 december 2009

Om alkohol och droger

Det var länge sedan jag skrev här på bloggen igen.
det hinns liksom inte med alla gånger, när man som jag pluggar heltid, springer på möten var och varannan kväll, och har två barn i skolåldern som går på aktiviteter och behöver läxhjälp på kvällarna.

I går var jag på socialnämnd, där polisen och drogsamordnare Maritha Bertillson, berättade om drogvaneundersökningen hos unga i Norrtälje kommun. Det var skrämmande information de hade, Allt fler unga röker, dricker, och använder droger. Acceptansen för droger har också ökat, och det är inte alldeles ovanligt att 14 åringar försörjer sitt missbruk med försäljning till ännu yngre.

De berättade också att de märker en mer tillåtande attityd hos föräldrarna till barnens bruk av alkohol, cigaretter och i viss mån även droger.
De möter argument som " men det är bättre att jag köper ut åt mina barn för då vet jag ju vad de dricker" och " Så länge de är här hemma så vet vi vad dom gör, så det är ingen fara" .

När jag hör sådant tänker jag på en föreläsning jag var på när en representant från Maria ungdom berättade hur hon möter sådana argument.

Tonåringar vill bli vuxna,och göra saker som hör vuxenvärlden till, låt dom då göra det, låt dom ta hand om disken, tvätten, middagslagningen, inköpen och betala räkningarna.

Ger du din tonåring bilnycklarna och säger varsogod, pröva och kör ett varv runt kvarteret så att du får lära dig.

Ger du ditt barn en provcigarett, så att de ska lära sig att hantera nikotin.

Troligen inte,

Men det är samma sak att köpa ut en flaska vin, för med det så lär sig inte barnet att hantera alkohol, men man lär sig att föräldrarna tycker det är ok att man dricker lite ibland.

Det finns en attityd kring alkohol där man förminskar problemet, jag har hört högt uppsatta politiker säga att alkohol inte är någon fara, att de flesta unga tar sig en fylla ibland och så är det inget mer med det.

Barn vill ha vuxna i sin närhet som sätter gränser, som talar om vad som är ok, och vad som inte är ok.

Där har vi ett gemensammt uppdrag, som medborgare, som föräldrar, och som poltiker.

Jag har en tid för längesedan haft förmånen att arbeta på Hassellakollektivet, och en sak man var väldigt noga med , det var att vi medlevare, vuxna, skulle stå upp för samma sak och vara tydliga med vilka normer och regler som gäller.

Ungdomars missbruk är ingen liten detaljfråga, det är en mycket viktig fråga för hela samhället och det krävs insatser från hela samhället för att förebygga att unga människor blir fast i ett missbruk